Udstillinger

Molerets fantastiske fossiler

På museet har vi udstillet det bedste fra vores enestående samling af forsteninger fra moleret (kendt af geologer som Fur Formationen). Her kan du blandt andet opleve fantastisk bevarede 55 millioner år gamle fisk, fugle, skildpadder, insekter, og planter af international klasse, hvoraf mange ikke kendes fra andre steder i verdenen.

 

Fossilerne Fortæller – Særudstilling 2024

I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus og Fossil- og Molermuseet har vi skabt denne særudstilling der kommer rundt på alle 3 museer. Med udstillingen Fossilerne Fortæller udforsker vi de fantastiske fortællinger der gemmer sig lige under vores fødder. I udstillingen er det især en række ekstremt velbevarede insektfossiler, vi ser nærmere på – de er et vindue ind i fortiden, hvor både klima, kontinenter og fordelingen af arter i denne del af verden var helt anderledes, end det er i dag.

 

Nye Fund – Særudstilling

Hvert år bliver der fundet mange spændende og flotte fossiler i moleret. Nogle endda helt enestående. Her på museet synes vi de fortjener at blive udstillet. Derfor har vi lavet en lille særudstilling med de mest spændende nyfundne genstande – mange fundet af privatpersoner. Vil du vide mere om de fossiler, du har fundet, er du altid velkommen til at tage dem med på museet.

 

Fiskerbondens gård

I en firlænget gård fra 1856 finder du museets landbrugsudstilling. Her ser du udviklingen gennem de seneste 150 år. Laden er fyldt med maskiner og stuehuset er indrettet med møbler og husgeråd. Her kan du både se fiskebondens liv i tiden omkring 1850 og Andelsbevægelsens storhedstid i 1920’erne.

 

Stenparken – Geoparken

Bag museet ligger en stenpark som vi har valgt at kalde Geopark Danmark. På en tur gennem parken kan man komme på en rejse 1.400.000.000 år til bage i tiden og blive klogere på Danmarks geologiske historie. På vejen kommer man forbi istidens mammutter og urokser. Dyrene er udført af den lokale kunstner Poul Erik Nielsen der har valgt at bruge lyng og pileflet som de primære byggematerialer.

I parken kan man ud over istidens dyr blandt andet også møde en 4 meter lange dinosaurer der står mellem nogle af de mange store sten, der alle er repræsentanter for deres geologiske tidsperiode. Mange af de stenene er hentet langs Furs kyster, og man vil selv have mulighed for at genkendes og samle lignende sten på Furs strand og på den måde få en del af historien med hjem.

 

Den tilsandede havn – Gammel Havn

På Furs sydvestkyst byggede fiskerne i 1911 en havn, der var øens livsnerve. Fiskeriet var dengang lige så vigtigt som landbruget. Men på grund af tilsanding opgav man havnen og flyttede i 1956 til en nybygget havn ved færgestedet.

I dag ejer Fur Museum Gammel Havn. I et restaureret bundgarnshus på havnen finder du en udstilling, der fortæller om havnens historie og Limfjordsfiskeriets afvikling. Der er fri adgang.

I området er der en natursti med mulighed for en frisk strandtur. Man kan nu gå tørskoet hen over havnens tilsandede indsejling. Havnebassin, bolværk og bundgarnshus er stadig bevaret.

Bemærk at denne udstilling findes ved den tilsandede havn og adressen er Hindkærvej 5, 7884 Fur

Sidebar